Animal rugs are here!

Eläinmatot ovat täällä!

Eläinmatot ovat täällä!

Nämä matot eivät pure, mutta houkuttelevat silittämään

Ajatuksesta...


Kuten monen muunkin tuotteen kohdalla lähti suunnittelu liikkeelle lauseesta "En löydä mistään kivaa mattoa lapsen sängyn eteen". Olen huono suunnitteleman mitään mihin ei ole henkilökohtaista tarvetta. Suurin osa tuotteista on ollut sellaisia mitä olen kaivannut omaan kotiini tai olen halunnut antaa lahjaksi. Eikös se niin ole, että oma napa - paras napa?
Halusin maton olevan villaa ja muodoltaan hieman poikkaeva perinteisestä matosta. Mielikuvissani kuvittelin eräänlaista taljaa ja siltä pohjalta lähdinkin luonnostelemaan. Pian paperille alkoikin hahmottumaan karhun ja tiikerin muotoja.

...valmiiksi tuotteeksi

Jos tuotteen suunnitteluun menee x tuntia, kuluu valmistaja etsimiseen vähintään 10 kertaa tuo tuntimäärä. Tavoitteena minulla on aina etsiä valmistaja kotimaasta ja olen useasti tehnyt suunnittelussa kompromisseja jotta tämä olisi mahdollista. Maton kanssa kuitenkin tämä osoittautui mahdottomaksi. Kymmeniä sähköposteja ja lukemattomia puheluita myöhemmin jouduin luovuttamaan, valmistajaa ei vaan täältä löytynyt. (Sinä kotimainen mattovalmistaja joka luet tätä, saa ottaa yhteyttä!)
Käänsin siis katseeni ulkomaille ja Virosta lopulta tärppäsi ja löytyi pieni perheyritys, joka valmistaa mattoja perinteisesti käsin tuftaamalla. Matot valmistetaan 100% villasta, joka tuodaan Uudesta-Seelannista.
Pian ovelleni saapuikin valtava laatikko täynnä villanäytteitä. Ja kun sanon valtava, tarkoitan todella valtava. Laatikkoon mahtui 163 cm nainen ja 68cm lapsi sekä kasa pehmoleluja.
Jos joskus lähtee vähän lapasesta on se silloin kun eteeni kannetaan laatikollinen vaihtoehtoja. Pian olinkin jo suunnitellut 12 maton malliston ja ne kaikki useissa eri väreissä. Onneksi kuitenkin todellisuus iski ja tuotantoon lähti vain 3 mallikappaletta.
Mallikappaleiden odottelu on itselleni aina turhauttavan pitkältä tuntuva aika ja olenkin se rasittava asiakas, joka lähettelee valmistajalle jatkuvasti sähköpostia ja kärtän kuvia ja väliaikatietoa. Onneksi tämä loputtoman pitkä aika (2 viikkoa) kului lopulta ja ovelleni saapui uusi laatikko sisältäen mallikappaleet.

Tuotetestaus


Tuotetestaus toteutetaan ehdottoman vakavasti ja perusteellisesti vapauttamalla vuoden vanha assistentti mallikappaleen kimppuun. Mattojen kohdalla testattiin mm. toimivuus leikkialustana, soveltuvuus kirjan lukemiseen ja kestävyys picnic alustana. Matot läpäisivät myös ”taapero sai käsiinsä mustikoita”-testin. Assistentti antoi matoille hyväksyntänsä ja siirsimme matot tuotantoon muutaman pienen suunnittelu muutoksen jälkeen.